De ce nu ne vedem nasul, având în vedere faptul că îl avem mereu în fața ochilor? Răspunsul constă într-un truc al creierului.
Nasul se află în câmpul nostru vizual, așa că ne uităm mereu la el. Din fericire, creierul nostru filtrează informațiile senzoriale de care nu avem nevoie. Abilitatea de a ignora informațiile la care ne așteptăm se numește „atenție selectivă inconștientă”.
Nu ne vedem nasul (sau ochelarii), deoarece acestea nu sunt informații utile. Dacă nu se schimbă nimic cu privire la nas, creierul, pentru a fi mai eficient, va decide că nu trebuie să-l înregistreze.
Alte lucruri pe care nu le observăm includ aproape totul. Atenția noastră se poate concentra doar pe un singur lucru odată, iar memoria noastră pe termen scurt conține doar aproximativ 5-7 elemente deodată. Dacă creierul nostru nu ar putea filtra cea mai mare parte a lumii, nu am fi capabili să-i dăm sens, potrivit Fact/Myth.
Suntem bombardați cu nenumărate bucăți de informații vizuale în fiecare moment, iar creierul nostru (mai ales subconștient) filtrează tot ceea ce nu avem nevoie și face compoziții ale datelor senzoriale pentru a ne oferi impresii utile despre lume. Nu facem fotografii mentale; stocăm semnale senzoriale de memorie în neuronii specifici senzoriali și apoi creăm rețele de conexiuni între bucățile de date senzoriale.
Nu avem nevoie să ne vedem nasul sau ochelarii toată ziua, așa că creierul le filtrează. Nu avem nevoie să simțim fiecare parte a corpului 24/7, așa că creierul le filtrează. Creierul este o mașinărie eficientă care face calcule și care încearcă în continuu să-și îmbunătățească eficiența. Dacă creierul nostru ar fi mai puțin eficient, corpul nostru ar trebui să mănânce mai mult. Creierul cheltuie deja 20% din energia noastră, chiar dacă reprezintă doar 2% din masă.
Nasul se află întotdeauna în câmpul nostru vizual, dar, la fel ca nenumărate alte informații senzoriale neschimbate, creierul nostru filtrează și ne oferă ceva util la care să privim. Avem senzori care trimit informații către numeroasele părți ale materiei cenușii pentru a dezvolta imagini compozite bazate pe fragmentele de informații senzoriale.
Iată de ce nu este bine să bei cafea imediat după ce te trezești dimineața
O dietă fără sare poate reduce riscul de probleme cardiace cu aproape 20%, arată un studiu
Suplimentele comune ar putea reduce pierderea naturală a auzului